Jul 17

Print stopping mid-way

5 comments

Edited: Jul 17

Hey guys, just got my proforge 2d with DSE

and have been having some printing issues.

 

The calibration prints did their jobs, but are less than ideal, stopping at the 60% mark.

 

I decided to switch to skirt for build plate adhesion type and it seemed to solve some issues with getting the benchy test model started And a clean first layer,

 

Now however my print is freezing a few layers from the start and getting stuck into the model, any idea on next steps to take to try and get through an entire print? I am running off a freshly formatted SD card.

 

Thanks in advance for any information!

 

 

 

 

Jul 25

Firmware got updates to fix this: https://www.forum.makertech3d.com/forum/announcements-releases/software-firmware-updates

As Molotov mentioned, make sure you are using the most recent firmware. How are your hotend temperatures looking during the print? I have wild swings on mine and had to make some brute force changes to the firmware to stop the printer from haulting due to the safety mechanisms. You can see my post about my issues and what I did over here (https://www.forum.makertech3d.com/forum/main/comment/5d082b6688a0c20016a8af15)

Jul 30

another thing to check is that all the eccentric nuts are not adjusted too tight. when i was having the same problem. i went back and readjusted all the eccentric nuts a few were pressing the wheels too tight on the platform. and i believe it was causing either an overdraw of overheat situation in the power suppl. because the issue has mostly stopped. still happens occasionally but since the adjustments i've successfully printed a number of 18+ hour prints

Jul 30

by the way. ABSOLUTLY DO NOT RESUME PRINT. sorry for the caps but its very important. the print head will crash and drag across the print bed. it gouged the flex plate covering on one of my flexplates. consider the print a wash and start over.

Aug 22

Do you have anything connected to the USB port on the control board - this can cause random communication conflicts with the touchscreen.

New Posts
  • Left the z calibration for another day and thought I'd try a benchy. I think I might have to check the temperature settings that I had on my proforge mk 1 as I think the ones for the mk2 might be too low for my filament. Lots of layer separation.
  • After taking an age to build it (health issues) I finally started printing tonight. Amazingly something appeared on the plate. Looks like I have some z calibration issues to sort out for the 2nd extruder, but all seems ok otherwise. Happy days.
  • i did finally make my printer work, but the print which should be round are more oval. Does anyone know why?